Иракският министър-председател Мустафа ал-Кадими заяви в сряда, че е изпратил официалната си правителствена програма в парламента в Багдад и отбеляза, че имената на кандидатите за различни министерски постове ще бъдат представени скоро.

Президентът на Ирак Бархам Салих официално възложи на Кадими да сформира правителство на 9 април. От тази дата, според иракската конституция, кандидатът трябва да представи министерска програма и имената на предложените от него министри в срок, който не надвишава тридесет дни от дата на назначаването му , за да се изправи пред гласуване пред парламента.

Кюрдски лидери приветстваха номинацията му и предложиха подкрепа за ускоряване на процеса.

В публикация на социалните медии от 18 април той заяви: "Преговорите за формиране на кабинета напредват. Работя над преодоляването на препятствия чрез конструктивен диалог. "

Премиерът на Ирак подаде оставка

Премиерът на Ирак подаде оставка

Само месец, след като беше назначен от президента

Кадими е третият, номиниран да ръководи нацията, след като премиерът Адил Абдул Махди отстъпи в края на ноември в резултат на репресивна репресия срещу антиправителствените протестиращи, които започнаха в началото на октомври.

Процесът на намиране на нова премиера се оказа изпълнен с трудности и обект на критики от експерти, които посочват очевидни конституционни нарушения.

Местни иракски медии сочат, че Кадими има почти пълен състав от кандидати.