Иран извърши още две екзекуции във връзка с протестите в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Изпълнени са смъртните присъди на двама мъже - Мохамад Карами и Мохамад Хосейни, осъдени за предполагаемо убийство на паравоенен доброволец по време на една от демонстрацията.

Това прави общо четирима мъжете, екзекутирани от началото на протестите, които започнаха през септември заради смъртта на Махса Амини.

Спрямо всички тях бяха проведени бързи съдебни процеси при закрити врати, които бяха разкритикувани от международната общност.

По данни на информационната агенция "Мизан" мъжете са били осъдени за убийството на Рухола Аджамян, член на доброволческите сили"Басидж" към Иранската революционна гвардия, в град Карадж на 3 ноември.

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Съдебните процеси започват тази седмица

Иранските съдилища не позволяват на обвиняемите сами да избират своите адвокати или дори да се запознаят с доказателствата срещу тях.

"Амнести интернешънъл" заяви, че съдебните процеси "не приличат на смислено съдебно производство".

Мъжете бяха осъдени за убийството, както и за "корупция на Земята" - обвинение по Корана, което беше наложено през десетилетията след Ислямската революция от 1979 г. и се наказва със смъртно наказание.

Активисти твърдят, че най-малко 16 души са били осъдени на смърт по време на изслушвания при закрити врати по обвинения, свързани с протестите. Смъртните присъди в Иран обикновено се изпълняват чрез обесване.

Първа екзекуция на участник в антиправителствените протести в Иран

Първа екзекуция на участник в антиправителствените протести в Иран

Обвиняемият бе осъден след бърз показателен процес

Най-малко 517 протестиращи загинаха, а над 19 200 души бяха арестувани по време на размириците, според активистите за правата на човека в Иран - организация, която следи отблизо случващото се в страната.

До момента иранските власти не са предоставили официален брой на убитите или задържаните.

Протестите започнаха в средата на септември, когато 22-годишната Амини почина, след като беше арестувана от иранската морална полиция за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на Ислямската република. Жените изиграха водеща роля в протестите, като много от тях публично свалиха задължителните ислямски забрадки - т.нар. хиджаб.

Протестите бележат едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Ислямската революция от 1979 г. Силите за сигурност са използвали бойни патрони, сълзотворен газ и палки, за да разпръснат протестиращите, според правозащитни организации.