Иран екзекутира журналист, вдъхновил масовите протести заради икономическите проблеми на страната през 2017 г., информира АП.

Иранската държавна телевизия и новинарската агенция IRNA съобщиха, че 47-годишният Рухола Зам е обесен рано тази сутрин. Не се разкриват подробности.

През юни Зам бе осъден на смърт за "корупция на земята" - обвинение, което често се използва при случаи, свързани с шпионаж и опит за сваляне на иранското правителство.

Сайтът на Зам AmadNews и създаден от него канал в популярното приложение "Телеграм" разпространяваха информация за организирането на протестите и уличаващи сведения за ирански официални представители.

Тези демонстрации, които започнаха в края на 2017 г., представляваха най-голямото предизвикателство пред Ислямската република от протестите на Зеленото движение през 2009 г. Подобни масови протести имаше и през ноември 2019 г.

Първоначално протестите през 2017 г. бяха организирани заради резкия скок на цените на храните. Но впоследствие демонстрациите се разпространиха от град на град срещу цялата управляваща класа.

По време на демонстрациите преди 3 г. около 5000 души бяха задържани, а 25 загинаха.

През октомври 2019 г. Революционната гвардия съобщи, че е заловила Зам, който получи убежище във Франция, по време на сложна операция. Не се съобщава къде е хванат.

Зам е един от няколко опозиционери в изгнание, които бяха върнати в Иран през последната година.

Франция остро критикува наложената му смъртна присъда като "сериозен удар върху свободата на словото и медийната свобода в Иран".

Журналистът се извини за действията си. По време на интервю през юли той съобщи, че е отслабнал с 30 килограма от задържането му.

Зам е син на реформатор от шиитското духовенство, който е работил за правителството в началото на 80-те г. на миналия век. Мохамад Али Зам изпрати писмо до ирански медии през юли 2017 г., в което казва, че няма да подкрепи сина си за журналистическата му дейност.