Сателитни снимки разкриха местоположението на ирански комплекс за изстрелване на ракети с голям обсег, пише в. "Таймс".

Снимките показват мястото, от което на 4 февруари тази година, в присъствието на президента Махмуд Ахмадинеджад, иранците са изстреляли "изследователската" ракета "Кавошгар-1".

Анализ на снимките, направени четири дни след иранския опит, показва редица детайли, които доказват, че мястото, от което беше изстреляна "изследователската" си ракета, е всъщност полигон, на който Иран е съсредоточил усилията си за разработване на балистична ракета с обсег от 6000 км, пише още изданието.

Американски експерти смятат, че иранците вървят по същия път като Северна Корея и разработват космическа програма, която ще помогне на Техеран да се сдобие с опит в технологията за разработването на ракети с голям обсег.

На сателитните снимки се вижда, че сградата има същата форма и размери, като завода за сглобяване на ракетите с голям обсег Тепходон в Северна Корея.

До 5 години Техеран ще се сдобие с балистични ракети с обсег от около 6000 км., смятат американски експерти.

Данните от снимките са в подкрепа на американския президент Джордж Буш, който започна разполагане на елементи от противоракетния щит в Полша и Чехия.