Иран и американският гигант „Боинг” сключиха споразумение. Техеран ще закупи 100 самолета, за да обнови авиофлота. Това обяви шефът на гражданската авиация на Ислямската република Али Абедзадех, цитиран от „Франс прес”.

"Имаме 250 самолета в страната, 230 трябва да бъдат подменени”, каза той, допълвайки, че сделката все още трябва да бъде одобрена от американското правителство.

Американската компания потвърди в сряда, че преговаря с ирански авиолинии, заинтересовани да закупят пътнически самолети.

През февруари „Боинг” получи разрешение от американското правителство да проучи бизнес отношенията и възможностите за евентуална сделка с Иран, след като американските санкции бяха частично отменени през януари заради сключеното миналата година ядрено споразумение.

От „Боинг” са поискали окончателно одобрение от финансовото министерство за продажба на самолети, добави иранският представител. По думите му контрактът не е окончателен. Той се оценява на 17 милиарда долара.

През януари Техеран сключи меморандум за разбирателство с Airbus за закупуването на 118 самолета. Компанията също се нуждае от разрешение от САЩ, защото 10% от компонентите на Airbus са американски.