Министърът на външните работи на Иран обвини САЩ, че са били близо да предизвикат катастрофа, след като американски боен самолет прелетя до ирански пътнически самолет, който рязко е променил височината, за да избегне катастрофа. Има пострадали и стресирани пътници, информира "Ройтерс".

Израелски изтребител притиска ирански пътнически самолет над Дамаск

Израелски изтребител притиска ирански пътнически самолет над Дамаск

Съобщава се за ранени при инцидента

САЩ тормозиха планиран полет на авиопревозвач - поставиха под опасност пътници - привидно, за да защитят окупационните си сили. Тези беззакония трябва да бъдат прекратени преди да стане катастрофа, написа Мохамед Джавад Зариф в "Туитър".

Иран определи "тормоза" като терористичен акт.

САЩ: Ф-15 ескортираха иранския самолет на безопасно разстояние

САЩ: Ф-15 ескортираха иранския самолет на безопасно разстояние

Напрежение между Пентагона и Техеран над Сирия

Държавната телевизия разпространи видеокадри от иранския самолет, които показват пътник да лежи на пода неподвижен, а друг с рани по лицето.

Няколко пътници са ранени при инцидента над Сирия. Американските военни обявиха, че техният изтребител Ф-15 е бил на безопасна дистанция.

Иран към САЩ: Внимавайте за пътническите ни самолети

Иран към САЩ: Внимавайте за пътническите ни самолети

Декларация на Техеран след инцидента над Дамаск

Иран е внесъл официално оплакване в Международната организация за гражданска авиация, описвайки инцидента като "агресивен терористичен акт".

Предоставените до момента обяснения от страна на американските военни са неубедителни. Тормозът над пътнически самолет на територия на трета страна е в ясно нарушение на авиационната безопасност, обяви ирански адвокат.

Иранският пътнически самолет на Mahan Air е летял от Техеран за Бейрут.

Централното командване на САЩ отговори, че Ф-15 е направил визуална инспекция на иранския самолет, когато е прелитал над база с американски сили в Сирия. Изтребителят е бил на 1 километър разстояние от самолета.