Хиляди иранци скандират "Смърт на Америка" в близост до старото посолство на САЩ. Днес Иран отбелязва 40 г. окупирането на дипломатическата мисия. Шефът на иранската армия сравни САЩ с отровен скорпион, който иска да навреди на Ислямската република, съобщава "Ройтерс".

АП съобщава, че протестиращите са викали и "Смърт на Израел".

Снимка 451018

Източник: ЕПА

Държавната телевизия показа тълпи по улиците около бившата дипломатическа мисия, наричанa "свърталището на шпионите" след Ислямската революция през 1979 г. Телевизията допълни, че са проведени маршове и демонстрации на 1000 места в страната.

Ирански студенти щурмуваха посолството малко след падането на подкрепения от САЩ шах и 52 американци бяха заложници в продължение на 444 дни. Двете държави са врагове още оттогава.

Снимка 451022

Източник: ЕПА

"Нашата борба с Америка е за нашата независимост, да не се подаваме на тиранията, за ценностите, вярванията и нашата религия", обяви шефът на армията генерал-майор Абдулрахим Мусави по време на реч на митинга до бившото посолство на САЩ.

"Те (американците) ще продължат с враждата си, като пословичен отровен скорпион, чиято природа е да жили и не може да бъде спрян, докато не бъде смачкан", подчерта Мусави.

В неделя върховният лидер аятолах Али Хаманеи отново потвърди, че страната няма да води преговори със САЩ, като описа двете държави като непреклонни врагове.

Снимка 451019

Източник: ЕПА

"Тези, които вярват, че преговорите с врага ще разрешат нашите проблеми, на 100% грешат", категоричен е той.

Междувременно иранският парламент даде предварително одобрение на мярка, която изисква в учебниците да пише за "престъпленията на Америка". Депутати скандираха "Смърт на Америка".

АП отбелязва, че годишнината идва на фона на протестите в Ирак и Ливан - регионални съюзници на Иран. Иранското консулство в Кербала, Ирак, беше атакувано тази нощ. Трима протестиращи са убити при атаката, а 19 са ранени.

Омразата на Иран към САЩ се корени още от 1953 г., когато организиран от ЦРУ преврат доведе до свалянето на премиера на страната и утвърждаване на власт на шах Мохамед Реза Пахлави.