Парламентът на Иран одобри проектозакон, който включва мерки срещу Израел. Сред тях са и откриване на иранско консулство или посолство в Йерусалим, с което Ислямската република ще представлява интересите си пред палестинското правителство. Също така се бойкотират мерки и се забраняват контакти и споразумения между Израел и Иран, пише "Джерусалим пост".

Джамиите в Иран временно отварят

Джамиите в Иран временно отварят

С цел облекчаване на мерките

Законопроектът, който е с 14 члена, е прокаран с 43 гласа, според агенция IRNA. Депутатите скандираха "Долу Израел" след приемането на законопроекта. Той ще бъде внесен в Комисията по външна политика и национална сигурност, така че парламентът да гласува целия пакет в началото на следващата седмица.

Проектозаконът забранява използването на израелски флагове, символи или знаци за "пропаганди цели в полза на режима", а също се забранява пряката или непряката финансова помощ от ирански граждани за Израел.

САЩ настояват за продължаване на ембаргото за Иран

САЩ настояват за продължаване на ембаргото за Иран

Натиск от Белия дом

В рамките на 6 месеца след приемането на закона Министерството на външните работи трябва да открие "консулство или виртуално посолство на Ислямска Република Иран в столицата Йерусалим на Палестина".

Законопроектът задължава иранското правителство да бойкотира всички икономически, търговски, финансови и правителствени институции на Израел.