Европейският съюз не прави достатъчно за запазване на ползите за Иран от международното ядрено споразумение от 2015 г. след изтеглянето на САЩ.

Това заяви външният министър на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф пред енергийния еврокомисар Мигел Ариас Канете в Техеран, информира "Ройтерс", позовавайки се на местната агенция IRNA.

ЕС може да компенсира компаниите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

ЕС може да компенсира компаниите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

Мер има предвид правила на ЕС от 1996 г.

"С изтеглянето на САЩ иранските обществени очаквания към ЕС се увеличиха с цел запазване на ползите от ядреното споразумение и в настоящия контекст европейската политическа подкрепа за сделката не е достатъчна", каза Зариф пред европейския комисар.

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 8 май, че страната му напуска ядреното споразумение, лидерите на ЕС обещаха да се опитат да запазят търговския обмен с Ислямската република, но признават, че няма да бъде лесно.

"Ние трябва да защитим това споразумение, за да не се налага да преговаряме за нова сделка", заяви от своя страна Канете пред западни журналисти след двудневна среща с ирански представители в Техеран.

Иран: ЕС обеща да спаси ядрената сделка

Иран: ЕС обеща да спаси ядрената сделка

Надяваме се, че усилията им ще се материализират

"Посланието ни е много ясно. Това е ядрено споразумение, което работи", каза още той.

Вашингтон заплаши да наложи нови санкции, които ще засегнат всички компании, търгуващи с Ислямската република. Някои чуждестранни фирми сигнализираха, че могат да се изтеглят от Иран.

По-добре сделка с Иран отколкото без, подчерта Меркел

По-добре сделка с Иран отколкото без, подчерта Меркел

Изтеглянето на САЩ от сделката било "много трудна ситуация"

"Посланието на големи европейски компании за възможно прекратяване на сътрудничеството си с Иран не съответства на ангажимента на ЕС да изпълнява ядреното споразумение", подчерта Зариф.

По-рано днес финансовият министър на Франция Бруно льо Мер коментира, че ЕС може да компенсира компаниите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран.