Иран премести макет на самолетоносач до стратегическия Ормузки проток на фона на покачващото се напрежение между Техеран и САЩ. Това става ясно от публикувани сателитни снимки, които сигнализират, че скоро Ислямската република най-вероятно планира да използва самолетоносача при учения с бойни стрелби, информира АП.

Иран с мащабни военни учения, обстрелва макет на US самолетоносач

Иран с мащабни военни учения, обстрелва макет на US самолетоносач

Ученията, наречени „Великият пророк 9",

Макетът е изтеглен към протока от иранския пристанищен град Бандар Абас.

Иранските власти и медии все още не са потвърдили, че са разположили макет на самолетоносач в Ормузкия проток. Но изглежда, че Революционната гвардия на Ислямската република се подготвя да организира подобни учения като през 2015 г., когато потопи макет на самолетоносач.

Макетът наподобява на самолетоносачи клас "Нимиц", които редовно навлизат в Персийския залив от Ормузкия проток. Миналата седмица самолетоносачът "Нимиц" навлезе във водите от Индийския океан, вероятно да замени "Дуайт Айзенхауер" в Арабско море.

На иранската имитация има 16 макета изтребители, според сателитните снимки на Maxar Technologies. Корабът изглежда е с дължина 200 метра и широчина 50 метра. Реалният "Нимиц" е с над 300 метра дължина и 75 метра широчина.