суецки каналИрански военни кораби първоначално поискаха разрешение да преминат през Суецкия канал, но в последствие оттеглиха молбата си заради протести от страна на Израел, предаде АП, позовавайки се на източник от управата на канала.

Иранците не са дали никакво обяснение защо се отказват и на този етап не е ясно дали корабите няма да преминат от Червено в Средиземно море в по-късен момент. Става въпрос за фрегата и снабдителен плавателен съд. Те са плавали към Сирия, като в момента са закотвени на пристанище в Саудитска Арабия.

Египетската осведомителна агенция излезе с информация, че никакви ирански кораби не са искали да преминават през Суецкия канал. В сряда израелският външен министър Аwигдор Либерман предупреди за предстоящата „провокация" от страна на Техеран.

Плавателните съдове, които планират да преминат през Суецкия канал, трябва да предупредят властите 24 часа преди да навлязат в него. Когато става дума за военни кораби е необходимо разрешение от външното и военното министерства в Кайро, но отказите са рядкост.