Ирански дрон стоял на 30 метра от изтребител на САЩ, който кацал на самолетоносача USS Nimitz, който е в централния Персийския залив, съобщават военният флот на САЩ и Централното командване на САЩ, цитирани от VOA.

Американските военни съобщават с изявления, че самолет F / A-18E Super Hornet е захождал над USS Nimitz, когато наблизо е имало QOM-1 ирански дрон "извършил небезопасни и непрофесионални маневри на височина".

"F / A-18E маневрира, за да избегне сблъсък с QOM-1, което доведе до странично отклонение на приблизително 200 фута (61 метра) и вертикално на приблизително 100 фута (30 метра)", коментират военните.

Военноморските сили съобщават, че моряците са провеждали многократни разговори по радиостанцията, за да не се правят подобни полетни операции около USS Nimitz.

Американски военен представител коментира, че инцидентът е бил "еднократно нахлуване", но дронът е летял в район около самолетоносача за около три часа. Дронът не е бил въоръжен по време на инцидента, добавя официалният служител.

Този инцидент е "13-то опасно взаимодействие между американските и иранските морски сили", според изявленията на флота и централното командване.

Кораб на САЩ е стрелял предупредително към ирански кораб в Персийския залив

Кораб на САЩ е стрелял предупредително към ирански кораб в Персийския залив

Движел се бързо и не реагирал на сигнали

Миналия месец USS Thunderbolt изстреляха многобройни предупредителни изстрели към ирански кораб в Персийския залив, който минаваше на 140 метра от кораба с висока скорост.