Иранските сили изтеглят тежките си оръжия на дистанция 85 километра от Голанските възвишения.

Това съобщава ТАСС, позовавайки се на руски дипломат, предаде "Ройтерс".

Подкрепяна от Русия, Иран и "Хизбула", армията на сирийския президент Башар Асад си върна обширни територии в Югозападна Сирия. Така подкрепяните от Асад сили се озоваха на границата с Израел.

"Иранците се изтеглиха и шиитските формации вече не са там", каза Александър Лаврентиев, специалният представител на президента на Русия Владимир Путин за Сирия.

Лаврентиев поясни, че иранските военнослужещи, които той описа като съветници, може да са сред сирийските въоръжени сили, които остават в близост до израелската граница.

"Но няма звена с тежка техника и оръжия, които могат да се превърнат в заплаха за Израел, на разстояние 85 километра от демаркационната линия", допълни дипломатът.

Израел многократно алармира, че иранските сили и "Хизбула" са пряка заплаха за безопасността на страната.

През миналата седмица израелски представители заявиха, че Русия е предложила иранските сили да се държат най-малко на 100 километра от Голанските възвишения. Но Тел Авив отхвърли предложението по време на среща между израелския премиер Бенямин Нетаняху и руския външен министър Сергей Лавров. Нетаняху е казал пред Лавров, че "ние няма да позволим на иранците да се установят дори и на 100 километра от границата".