Ирландският премиер Лео Варадкар вярва, че ще има обединена Ирландия и това ще стане реалност в рамките на неговия живот, пише "Индипендънт".

Той също така призова хората да се съобразяват с тези в Северна Ирландия, които се идентифицират като британци и какви действия могат да се тълкуват от тях като "дълбоко обидни".

Варадкар направи коментара, след като беше попитан за Wolfe Tones, ирландска фолклорна група, която привлече многобройната публика на музикалния фестивал Electric Picnic в Stradbally, Co Laois, през уикенда.

Впоследствие The Wolfe Tones обявиха своя 60-годишен юбилеен концерт на 12 октомври в 3Arena в Дъблин, който има капацитет от 13 000 души. Групата редовно разпалва дебат относно песента си Celtic Symphony.

Запитан за популярността на групата, Варадкар каза, че е бил на музикалния фестивал през уикенда, но "не е имал шанс" да види Wolfe Tones или Saw Doctors.

"Но има едно нещо, което бих казал: вярвам, че сме на път към обединение. Вярвам, че ще има обединена Ирландия през живота ми и в тази обединена Ирландия ще има малцинство, приблизително един милион души, които са британци. И вие може да съдите за успеха и качеството на една страна по начина, по който се отнася към своите малцинства и това е нещо, за което трябва да помислим.

Варадкар беше изправен пред известна критика за това, че през 2021 г. заяви, че обединението на Ирландия може да се случи в рмаките на неговия живот.

През януари тази година той отказа да отговори кога ще има обединена Ирландия, по време на панелна дискусия на Световния икономически форум в Давос.

По това време той каза, че преговорите между ЕС и Обединеното кралство за предоговаряне на Протокола за Северна Ирландия - споразумения, които очертават търговските споразумения за региона след Брекзит - са достигнали чувствителен етап.

Опозиционната партия Шин Фейн многократно е призовавала ирландското правителство да създаде Гражданска асамблея за ирландското единство, в която 100 граждани ще обсъждат въпроси около това как обединението ще работи на практика.