Днес започва първата голяма международна конференция, посветена на движението #MeToo. Тя се провежда в Рейкявик, Исландия. Домакин на форума е премиерът на Исландия, който обяви, че се надява събитието да допринесе "сексуалният тормоз да остане в историята", пише "Гардиън".

По време на тридневната среща ще бъдат обсъдени движението и влиянието му в различните държави и сфери на живота. Жени с увреждания, социални работници и мигранти, чиито гласове не са чути, откакто движението започна като хаштаг през октомври 2017 г., са сред участниците от целия свят, които ще споделят историите си и ще обсъдят как да продължат да се борят срещу сексуалния тормоз.

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир коментира пред "Гардиън", че конференцията има за цел да "създаде платформа за международна и задълбочена дискусия за влиянието и бъдещето на #MeToo". Според нея движението е разкрило "епидемични нива на сексуален и полов тормоз, на който жените в обществата и по света са изложени. Ние дължим това на всички тези жени, на жените, които нямат възможност да се изкажат и на бъдещите поколения, да се създадат политики и тласък за промяна, така че реалностите, разкрити с #MeToo, скоро да влязат в учебниците по история".

Организаторите на конференцията се надяват в края да бъде прието комюнике с конкретни предложения.

Идеята за конференцията е започнала преди 18 месеца. Повече от 800 участници са се регистрирали. Участието е безплатно. Обсъжданията ще бъдат излъчвани на живо в интернет.