Ислямски екстремисти, които са специализирани в отвличания за откуп, са убили германка и са отвлекли мъж от яхтата им във водите до южната част на Филипините, обявиха военните, цитирани от "Франс прес".

Командир от групата "Абу Саиф", която е спечелила милиони долари от отвличания на чужденци и е обезглавила други, които не са откупени, пое отговорност за последната атака, каза говорителят на армията Филемон Тан.

Тан добави,че военните са открили яхтата на двойката и на нея е намерено голо тяло на бяла жена, която е била застреляна.

По думите му армията е чула аудиозапис на лидера на групировката, който поема отговорност за нападението на яхтата. Отвлеченият германец също се чува на записа.

Отвлеченият германец е идентифициран като Юрген Кантнер на 70 години, а убитата жена Сабине, според Тан.

Изглежда, че жертвите са същите като тези, които са били отвлечени от сомалийски пирати в Аденския залив. Те са били заложници в продължение на 52 дни през 2008 година.

Кантнер и жена му Сабине Мерц дадоха интервю за френската осведомителна агенция през 2009 година след освобождаването им от плен.

През 2014 година екстремистите отвлякоха друга германска двойка на яхта до южната част на Филипините. Те освободиха заложниците, след като получиха откуп от 5,1 милиона долара.