Изправена пред недостиг на джихадисти терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") разчита на модернизирани безпилотни самолети, за да насочва коли бомби към мишени и да извършва маломащабни въздушни удари по иракски сили, съобщава АП.

Терористичната организация отделя средства за безпилотни технологии и копира тактики, използвани от бойните безпилотни самолети на САЩ.

В около 6 склада групировката ремонтирала безпилотни самолети, които наскоро са открити до Мосул, съобщиха иракски военни представители.

Представители на американската осведомителна агенция посетиха най-голямата откривана досега работилница за безпилотни самолети, която се намира в квартала Шура.

Повечето от завършените дрони са унищожени от терористите преди да се изтеглят, обявиха иракски представители в склада.

Изоставени документи показват, че групировката отделяла хиляди долари за закупуване на техника за безпилотни самолети, включително жици, силикон, електронна техника, кабели, ротори и камери за наблюдение.

Написани на ръка бележки са инструктирали оператори на безпилотни самолети да подготвят всекидневни доклади за мисиите, както и месечни доклади за "предизвикателствата и трудностите" по време на мисиите.

Документи показват, че групировката е изпитала малки безпилотни самолети - обикновено за игра - с цел да бъдат превърнати в смъртоносни оръжия.

Според изследователя Вера Миронова, която е от училище към Харвардския университет документите сигнализират за програма за разработване на машини заради недостига на джихадисти.

От думите на Миронова стана ясно, че някои безпилотни самолети са пускали експлозиви, а други са насочвали коли бомби към цели.