Испанската морска спасителна служба съобщи в сряда, че 22-ма мигранти са изчезнали в Средиземно море, след като лодката, с която пътували, е претърпяла корабокрушение при преминаване от Северна Африка към Южна Европа, предаде АФП.

Ферибот е спасил 27 души от пътувалите общо около 50 на плавателния съд. Не са открити други хора на мястото.

Морската спасителна служба заяви, че е потвърдила чрез неправителствена група, че лодката е напуснала Северна Африка предишния ден с 49 души на борда.

Самолети за наблюдение и лодки от бреговата охрана от Испания и Мароко  търсят изгубените.

Шест имигранти, включително младо момиче, бяха евакуирани с хеликоптер по медицински причини.

Испания е сред страните с най-много нелегални мигранти, които пътуват по море към Европа от Африка.

Междувременно германската група за помощ Sea-Watch призова европейските правителства да се съгласят да приемат няколко десетки мигранти, които преди седмица са спасили в Средиземно море.

Sea-Watch заяви в сряда, че много от 43-те мигранти, които все още са на борда на тяхната лодка, страдат от дехидратация поради морска болест и други проблеми.

През уикенда италианският премиер Матео Салвини разреши влизането на 10 от спасените - тези, които страдат от болести и семейства с деца.

Министерството на вътрешните работи на Германия казва, че повече от 50 германски градове и градове са изпратили на федералното правителство писмена декларация, че са готови да вземат мигранти, спасени от Средиземноморието. Но той казва, че предпоставка за това би било "широко участие на държавите-членки на ЕС и координация чрез Европейската комисия".