Полицията в Испания разби престъпна организация за трафик на наркотици, прекарвала канабис в пратки, представяни като хуманитарна помощ за Украйна, съобщава Анадолската агенция.

В автономната област Андалусия са задържани 30 души с украинско, германско, испанско и мароканско гражданство.

От полицията уточняват, че наркотрафикантите са прикривали канабиса в картонени кутии, транспортирани в микробуси като част от фиктивен конвой с хуманитарна помощ за Украйна, така че да останат незабелязани от полицията и граничните служби.

Испанската полиция обаче е получила информация за "група украински граждани", които събират големи количества канабис в Андалусия и го продават в цяла Европа.

Пореден удар срещу наркотрафика: Испания задържа рекордни над 5 тона кокаин

Пореден удар срещу наркотрафика: Испания задържа рекордни над 5 тона кокаин

Дрогата е на стойност над 340 млн. евро

След по-нататъшно разследване са арестувани четирима души, шофирали микробуси с украински лиценз, в които са били пренасяни 109 килограма канабис. След тяхното задържане са последвали още арести и акции на няколко места.

Общо властите са открили 2500 растения канабис, шест пистолета и 800 000 евро в брой.

На задържаните са повдигнати обвинения за трафик на наркотици, притежаване на незаконни оръжия и принадлежност към престъпна организация.

Двама от заподозрените са се опитали да избягат по време на ареста си, като дори са блъснали полицейски автомобил с колата си, причинявайки леки наранявания на двама униформени. Те са изправени пред допълнително обвинение за нападение над полицейски служител.