Испанското правителство намалява данъците върху енергията като част от пакет от мерки, насочени към намаляване на разходите за електроенергия в домакинствата, които достигнаха рекордни нива през последните месеци и предизвикаха протести, съобщава АП.

Премиерът Педро Санчес заяви, че правителството му иска да ограничи така наречените "изключителни ползи" за енергийни компании съгласно действащите фискални и енергийни разпоредби.

Целта е да се изместят фискалните ползи за потребителите, а също и да се предотврати потенциалното рязко увеличение на цените на природния газ, каза Санчес пред RTVE в интервю.

Правителството казва, че повишаването на сметките за електроенергия се дължи на нарастващите цени на така наречените въглеродни сертификати, които дават право на компаниите да отделят въглероден диоксид; внос на газ, от който Испания се нуждае, за да завърши своя енергиен микс; и нарастващото търсене на енергия през последните месеци.

Цените на електроенергията на едро са с над 250% по-високи от преди една година, според частната испанска информационна агенция Europa Press.

Повишаването на вътрешните цени също е проблем в други европейски страни, като испанският министър на околната среда наскоро изпрати писмо до изпълнителната власт на Европейския съюз, подчертавайки необходимостта от реформиране на пазара на електроенергия в блока.

Ускореното увеличение на цените предизвика обществен гняв и натиск върху правителството от потребителските асоциации.

Санчес каза, че сред другите мерки правителството му възнамерява да премахне 7% данък върху производството на електроенергия. Комуналните компании прехвърлят разходите на този данък на своите клиенти. Отделен енергиен данък трябва да бъде намален на 0,5% от 5,1%.

Мерките понижиха цените на акциите на енергийните компании на Мадридската фондова борса във вторник. Акциите в Endesa, най-голямата испанска енергийна компания, паднаха с 1,7% в началото на търговията.

В Испания предвиждат таван за цената на природния газ

В Испания предвиждат таван за цената на природния газ

Премиерът Педро Санчес е изчислил, че мярката ще "струва" 1.400 млрд. евро по-малко приходи в бюджета