Испания ще създаде регистър на хората, които отказват да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус.

Властите ще го споделят с други държави-членки на Европейския съюз, въпреки че документът няма да бъде публично достояние. Това заяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила в понеделник, цитиран от АФП.

Испания с амбициозна цел - спира пандемията до лятото на 2021 г.

Испания с амбициозна цел - спира пандемията до лятото на 2021 г.

Ваксинира до 20 млн. души през първата половина на годината

По време на интервю за телевизия La Sexta Ила повтори, че ваксинацията срещу вируса - която, както в повечето страни от ЕС започна в Испания през уикенда - няма да бъде задължителна.

"Това, което ще бъде направено, е регистър, който ще бъде споделен с нашите европейски партньори с хората, на които е било предложен и са отказали ваксиниране," каза той. "Това не е документ, който ще бъде публично достояние и ще бъде направен с най-голямо внимание към защитата на данните", добави той, като отбеляза, че работодателите или членовете на широката общественост няма да имат достъп до него.

Испанците, които не желаят ваксина срещу Covid-19 са 28% през декември от 47% през миналия месец, сочи проучване, публикувано миналия месец.

Испания е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията, като в понеделник броят на жертвите на вируса преминава границата от 50 000, според здравното министерство.

Близо 1,9 милиона души са заразени.

Испания с над 50 000 COVID жертви

Испания с над 50 000 COVID жертви

Страната регистрира и случаи на новия щам

Правителството очаква да има между 15 милиона и 20 милиона души от населението от 47 милиона, ваксинирани срещу вируса до юни.

"Начинът да победим вируса е да ваксинираме всички нас или колкото повече, толкова по-добре", каза Ила.