Испания ще изпробва ново приложение за смартфони, чиято цел е да помогне да се спре разпространението на новия коронавирус на един от Канарските острови, предаде "Ройтерс".

Най-новата схема в Европа, използваща Bluetooth технология за регистриране на контакти между хората и изпращане на предупреждение, ако някой от тях тества положително за вируса, ще започне в края на юни на Ла Гомера, близо до туристическото горещо място на Тенерифе.

"Целта е да се проучи потенциалът на това мобилно приложение за проследяване при сценарий в реалния живот", се казва в изявление на правителството на архипелага, като се добавят, че резултатите ще бъдат използвани за решаване дали да се въведе приложението в цялата страна.

Националното приложение на Германия вече е изтеглено 6,5 милиона пъти за 24 часа след старта му.

Германия готви приложение за коронавируса

Германия готви приложение за коронавируса

Призив на Берлин

Испания следва няколко държави - водени от Германия, Швейцария, Италия, Полша и Латвия - при избора на радио с къси разстояния Bluetooth, вместо да рискува да навлезе в личния живот на хората чрез използване на данни за местоположението.

Испания е работила със стандарт, разработен от Apple (AAPL.O) и Google (GOOGL.O) на Alphabet Inc - чиито системи управляват комбинирани 99% от смартфоните в света - за да ги регистрират сигурно.

С около 12% от икономиката си, произтичаща от туризма, Испания има желание за приложения, разработени от различни страни, за да могат да общуват безпроблемно помежду си.

Хаос около данните за смъртността от коронавирус в Испания

Хаос около данните за смъртността от коронавирус в Испания

На 25 май министерството промени метода си за събиране на данните