Италианската опозиционна партия Движение "Пет звезди" обяви, че ще избере кандидата си за премиер с онлайн гласуване преди предсрочните избори следващата година, съобщава ДПА.

Ренци не се страхува от предсрочни избори

Ренци не се страхува от предсрочни избори

Днес подаде оставка, както обеща

Информацията беше съобщена от основателя на партията Бепе Грило, който е наричан от критици "тиранин в изчакване" "популист, фашист и невежа".

"Енергично започнахме да обсъждаме правителствения ни дневен ред, ще продължим с другите въпроси и след това онлайн ще изберем нашия кандидат за премиер, правителствения екип и парламентарните кандидати", написа той в блога си.

Гласуването в интернет ще бъде само за членовете на партията.

Грило винаги е изключвал да заеме премиерския пост, докато 30-годишният Луиджи ди Майо - заместник-председател на долната камара на парламента, има амбиции да поеме управлението на страната. След решението на премиера Матео Ренци да подаде оставка заради неуспеха на референдума в неделя Движение "Пет звезди" призова за възможно най-скоро провеждане на предсрочни избори.

Според социологическо проучване движението има шанс да спечели най-много места в парламента. Но дали ще успее да формира правителство, това ще зависи от изборния кодекс.

Движението агитира за "чиста" политика, пряка демокрация и базисен доход за всички италианци, както и референдум за напускане на еврозоната.