Прокуратурата в Рим повдигна обвинение срещу известния италиански бизнесмен, сенатор от управляващата партия „Народ на свободата" Джузепе Чарапико за извършени от него мащабни измами, съобщава РИА Новости.

Обвинени са още синът му Тулио и още петима от неговите най-близки сътрудници.

Прокуратурата обвинява Чарапико, че е присвоил незаконно 20 млн. евро, които е получил за периода 2002 - 2007 година като държавна подкрепа за издаване на 8 вестника - негова собственост.

Разследването по случая започнало от прокуратурата в Рим през 2006 г., след като в телевизионна програма „Доклад" била дадена гласност на няколко случая на явни нарушения на Закона за средствата за масово осведомяване и редица мащабни измами.

В рамките на разследването са били арестувани няколко души, включително и главния редактор на вестник „Giornale d'Italia".

Прокуратурата наложила запор на част от имуществото на Чарапико, блокирани са негови банкови сметки и акции в няколко фирми, недвижими имоти в Милано и Рим, конфискувана е една яхта.

76-годишният сенатор многократно е предизвиквал бурни обществени дебати на Апенините.

Той притежаваше минералните извори в град Фиуджи, намиращ се в близост до Рим, както и футболния клуб Рома. Проведени са няколко наказателни дела, излежавал е присъда.

Чарапико никога не е крил симпатиите си за крайните десни сили и по време на предизборната кампания през 2008 г. заяви, че никога няма да се откаже от фашизма. Въпреки това, той бе избран за член на Сената от партията на Силвио Берлускони.