Седмици на сухо зимно време породиха опасения, че Италия може да се сблъска с нова суша след извънредната ситуация миналото лято. Тази зима снеговалежът в Алпита бе по-малко от половианта от нормалния за сезона, съобщава Ройтерс.

Италианските реки и езера страдат от сериозна липса на вода, особено в северната част на страната. По, най-дългата река в Италия, която тече от Алпите на северозапад до Адриатика, има 61% по-малко вода от нормалното по това време на годината.

Миналия юли Италия обяви извънредно положение за районите около река По, която представлява приблизително една трета от селскостопанската продукция на страната и претърпя най-голямата си суша от 70 години.

Ние сме в ситуация на воден дефицит, който се натрупва от зимата на 2020-2021 г.", каза експертът по климата Масимилиано Паски от италианския научноизследователски институт. Трябва да възстановим 500 милиметра в северозападните райони. Имаме нужда от 50 дни дъжд, добави той.

Нивата на водата в езерото Гарда в Северна Италия са спаднали до рекордно ниски нива, което прави възможно достигането до малкия остров Сан Биаджо на езерото по открита пътека.

Езерото Гарда в Италия е спаднало до невиждано ниско ниво

Езерото Гарда в Италия е спаднало до невиждано ниско ниво

То губи по два сантиметра от нивото си на ден