Последните мерки на италианското правителство, за да се опита да ограничи епидемията от коронавирус, ще влязат в сила от петък вместо от четвъртък, както беше обявено по-рано.

Това съобщиха от кабинета на премиера, цитирани от "Ройтерс".

Забавянето ще позволи на всички да имат достатъчно време да се организират, се казва в изявлението.

Мерките, които ще бъдат представени от министър-председателя Джузепе Конте на пресконференция по-късно в сряда, включват разделяне на страната на червена (високорискова), оранжева (среден риск) и зелена (нискорискова) зони.

Припомняме, че Конте обяви преди дни пред долната камара на италианския парламент, че неговото правителство ще наложи още ограничения, тъй като разпространението на новия коронавирус (COVID-19) продължава да нараства. 

Италия пак налага блокади на области и вечерен час заради COVID-19

Италия пак налага блокади на области и вечерен час заради COVID-19

Интензивното лечение щяло да бъде изложено на риск в 15 области до месец

"Кривата на заразяването ни наложи да подготвим нов набор от ограничителни мерки и да ги приемем преди сряда", отбеляза Конте и допълни: "Кривата се покачва бързо във всеки континент. Европейският съюз е една от областите, засегнати най-силно от втората вълна. През последните няколко седмици нарастването на случаите на COVID-19 е от 150 заразени на всеки 100 000 жители и ситуацията у нас се влошава. Ръстът доведе до значително умножаване на заразите."

Конте каза, че Италия се насочва към сценарий 4, при който обикновено се налагат блокади.

Той подчерта, че интензивното лечение ще бъде изложено на риск в 15 области до месец.

Италианският премиер посочи, че стратегиите ще бъдат "модулирани" с областите.

Кината, театрите и музеите ще бъдат затворени на национално ниво, каза премиерът. На гимназиите и средните училища ще бъде наредено да използват само дистанционно обучение.

Италия отчете нови 22 253 заразени

Италия отчете нови 22 253 заразени

И 233 смъртни случая

Броят на хората, допускани до обществения транспорт, ще бъде намален наполовина.