Италианският премиер Марио Драги представи на първата си пресконференция, откакто управляващата коалиция положи клетва на 13 февруари, спасителен пакет в пандемията на стойност 32 милиарда евро, който той нарече само първа стъпка. Пакетът беше одобрен на заседание на кабинета по-рано в петък.

За бившия ръководител на Европейската централна банка, мерките вървят ръка за ръка с ускоряване на бавните усилия за ваксинация, тъй като така той се стреми да съживи икономика, която през миналата година се сви с почти 9%. Припомняме, че Драги призна, че Рим ще може да вземе свое решение за вноса на руската ваксина "Спутник V" в страната, ако не бъде взето общо европейско такова.

По времето на Драги и неговия предшественик Джузепе Конте, Италия отпусна над 130 милиарда евро за борба с икономическите последици от Covid-19. 

Италия и Германия готови да поръчат  "Спутник V" и без ЕМА

Италия и Германия готови да поръчат "Спутник V" и без ЕМА

Ако не се постигне общо решение, действат сами

"Това е частичен отговор, но е максимумът, който бихме могли да направим в тази рамка", каза Драги за пакета, който ще "инжектира" около 11 милиарда евро в икономиката още през април и създава фонд за финансиране на производството на ваксини в Италия. "Ваксинационната кампания е основата за рестартиране на икономиката", каза той. Драги заяви, че ще се стреми към увеличаване на бюджетния дефицит - не каза колко - за да освободи повече разходи. "Сега не е моментът да разглеждаме нивата на дълга", каза той. "Не е годината да искаме пари, а да даваме пари."

Италия, третата по големина икономика в еврозоната след Германия и Франция, планира да достигне 80% обхват на ваксините до края на септември. Италия е закупила 7,3 милиона дози ваксини, като само 3,8% от населението е напълно имунизирано. С повече от 3,3 милиона случая на Covid-19 и над 100 000 смъртни случая от началото на пандемията миналата година, тя е сред най-тежко засегнатите страни в Европа.

Италия затяга мерките за великденските празници

Италия затяга мерките за великденските празници

Според новите разпоредби територията на страната се разделя на 2 зони