Днес в четири американски щата ще се проведат първични избори и партийни събрания като част от цялостната кампания за президент на САЩ, която приключва с общия вот на 8 ноември 2016 година.

Републиканската партия ще проведе вътрешни избори в Айдахо, Хаваи („кокъс” – партийни събрания), Мичиган и Мисисипи.

Основните кандидати на Демократическата партия Хилари Клинтън и Бърни Сандърс ще се борят в Мичиган и Мисисипи. Демократите ще проведат избори в Хаваи и Айдахо съответно на 26 март и 22 март.

Към момента милиардерът Доналд Тръмп е водач сред кандидатите в Републиканската партия. Той е събрал 384 делегати при необходими 1 237, за да спечели номинация на партията за президент на САЩ на конгреса през лятото. Втори е Тед Круз с 300 делегати, следван от Марко Рубио със 151 делегати и Джон Касич с 32 делегати.

При демократите битката е само между Клинтън и Сандърс. Бившият държавен секретар на САЩ има 672 делегати при нужни 2 383, докато Сандърс е подкрепян за момента от 477 делегати. Но Клинтън има подкрепата на 485 суперделагати (лидери на Демократическата партия, които свободно могат да решат кого да подкрепят – б.р.), докато Сандърс има подкрепата на само 22-ма суперделегати.