"Вакс" или "Vax" (от англ. съкратено за "ваксина") е думата на 2021 г. според лексикографите от Оксфордския английски речник, съобщава Би Би Си.

Мотивът за избора й е, че в различните варианти употребата ѝ се е увеличила 72 пъти през изминалата година - явление с рядко наблюдавани мащаби.

От фирмата, издаваща от Оксфордския английски речник (Oxford English Dictionary), посочват, че изобретяването на ваксината срещу COVID-19 и всевъзможните производни на думата са "инжектирали" съкратеното и леко променено название на "ваксина" (vaccine) "директно в кръвоносната система на съвременния английски език".

Блокада - дума на годината за 2020-а

Блокада - дума на годината за 2020-а

В годината на COVID-19 пандемията

Определения за "vax" на Оксфордския английски речник:

- vax (същ.) - ваксина или ваксинация

- vax (гл.) - Поставяте на някого ваксина, за да създадете имунитет срещу заболяване

- vaxxie (същ.) - Снимка на себе си, направена по време на или непосредствено преди или след ваксинация, особено срещу COVID-19, и обикновено споделяна в социалните медии; селфи за ваксинация

- anti-vax (прил.) - Противник на ваксинацията

- anti-vaxxer (същ.) - Човек, който е против ваксинацията

- double-vaxxed (прил.) - След като получи две дози ваксина

Феноменът не е типичен само за английския, а се регистрира по цял свят, като "ваксина" масово се използва именно за продуктите срещу коронавирус, без да се налага допълнително уточнение.

Употребата на думата "пандемия" също се е увеличила с повече от 57 000% през тази година. Оксфорд обаче прецени, че това е една безпрецедентна година с твърде много претенденти за дума или израз на годината. По тази причина разшири наградата си, за да обхване и други ключови думи като "локдаун", "COVID-19", "Животът на чернокожите има значение (Black Lives Matter)", "работа от вкъщи" и други.