През последните две години са изчезнали трима саудитски принцове, живеещи в Европа, съобщи БиБиСи.

Причината за изчезването им - били критични към правителството в арабската страна. Има доказателства и за това, че принцовете са били отвлечени и върнати обратно в Саудитска Арабия.

На 12 юни 2003 година саудитският принц Султан бин Турки бин Абдулазис е бил отведен в дворец в покрайнините на Женева. Дворецът бил на чичото Султан, който по-късно станал Цар Фахд.

Чичото помолил Султан да се прибере в Саудитска Арабия, за да може конфликтът, възникнал покрай критиките на Султан към управлението на страната, да бъдe решен.

Султан обаче отказал да се прибере. Тогава чичото му се извинил и отишъл да говори по телефона. На разговора присъствал и министърът по ислямските въпроси на Саудитска Арабия Шейх Салех ал-Шейх, който също напуснал стаята.

Минута след това обаче в стаята нахлули маскирани мъже, които започнали да бият Султан и успели да му сложат белезници. Мъжете инжектирали във врата на принца приспивателно. Упоеният Султан е бил транспортиран до летището в Женева.

Това е версията на отвлечения принц за събитията от 2003 г., които променили живота му. Историята си Султан разказал на съда в Швейцария години след инцидента.

Докато го отвличали, представители и приближени от свитата на принца го чакали да се завърне в хотела от закуската с чичо му. Между чакащите бил и човекът, отговарящ за комуникациите на Султан - Еди Ферейра.

"Със всяка изминала секунда мълчанието ставаше оглушително", обяснява по спомени Ферейра. "Не можехме да се свържем с екипа по сигурността на принца. Това беше първият сигнал за случващото се. Опитахме да се свържем и със Султан, но нямаше отговор, никой не вдигаше".

Тогава при Ферейра дошли двама неочаквани посетители.

"Посланикът на Саудитска Арабия в Швейцария и генералният директор на хотела дойдоха и наредиха на всички да напуснат апартамента. Принцът вече беше в Рияд, нашите услуги вече не му бяха необходими. Можеше просто да си тръгнем", спомня си Ферейра.

Тогава приближеният на принца започнал да се пита - какво е направил Султан, че да накара собственото му семейство да употреби сила, да го упои и отвлече?

Годината преди това Султан е пристигнал в Европа за лечение. Тогава той започнал да упреква правителството в Саудитска Арабия в интервюта пред западните медии. Той осъдил и положението в страната относно правата и свободите на човека. По думите му в Саудитска Арабия имало корупция сред управниците и длъжностните лица. Султан искал в страната да се направят някои реформи.

Вторият случай на отвлечен принц е този с принц Турки бин Бендар, който някога е бил майор в полицията в Саудитска Арабия. Той отговарял за полицейското управление на самата кралска фамилия. Но заради горчив семеен конфликт за оспорвано наследство той влиза в затвора. След освобождаването си той бяга в Париж, където през 2012 г. започва да публикува видеоклипове в YouTube, които призовават за реформи в Саудитска Арабия.

Властите в Саудитска Арабия не били много щастливи от този факт. Затова те предприели мерки като тези срещу принц Султан - опитали се да го убедят да се прибере в страната, където споровете да бъдат разрешени.

Когато заместник-министърът на вътрешните работи Ахмед ал-Салем се обадил да призове Турки да се прибере, Турки записал разговора и го качил в интернет.

"Всички очакват твоето завръщане. Нека бог да бъде с теб", казал министърът.

"Очакват завръщането ми ли? Защо тогава ваши подчинени ми пращат писма, в които пише "ти, кучи син, ще те завлечем обратно, както завлякохме Султан", учудил се Турки, а министърът му отговорил, че никой няма да го докосне. Турки обаче знаел, че заплахите били изпратени именно по нареждане на министъра.

Турки продължил да публикува видеоклипове със неизгодно за управлението в Саудитска Арабия съдържание. Качвал клипове до юли 2015 година, когато изчезнал.

Близък познат до Турки Ваел ал-Халаф споделя, че принцът имал навика да му се обажда всеки месец. "Той буквално изчезна за 4 или 5 месеца. Ситуацията беше много съмнителна. Тогава чух от по-висшестоящ офицер в кралството, че Турки се намира в Саудитска Арабия. Бяха го отвлекли", обяснява ал-Халаф.

Търсих много новини за него. По едно време открих статия в марокански вестник, според която Турки трябваше да се върне във Франция след визитата си в Мароко. Тогава обаче той е бил арестуван и вкаран в затвора в Мароко. След това принцът е бил депортиран обратно в Саудитска Арабия.

Историята на Турки бин Бендар свършва до тук. Преди да изчезне обаче той дал на приятеля си Ваел копие от книгата, която написал. В книгата Турки си позволил да добави и пророческа бележка.

"Скъпи, Ваел, тези твърдения не трябва да се споделят освен ако аз съм отвлечен или убит. Знам, че ще ме отвлекат и убият. Знам и как се гаврят с правата ми и правата на всички хора в Саудитска Арабия", пишело в бележката.

Подобна съдба сполетяла още три от общо 4 принца от арабското кралство, които се намирали в Европа. 

Но какво станало с принц Султан? Султан бил влачен по затворите. По някое време получил правото да бъде под домашен арест. Здравословното му състояние обаче много се влошило. През 2010 година кралското семейство му позволило да потърси адекватна медицинска помощ в Бостън, САЩ.

Това, което обаче Султан направил, втрещило управата в кралството. Принцът завел дело в съда в Швейцария, обвинявайки принц Абдулазис бин Фахд и шейх Салех ал-Шейх за отвличането си през 2003 година.

Адвокатът му в САЩ получил медицинската експертиза от болницата в Рияд, където Султан бил поместен след отвличането си. В експертизата пишело, че принцът бил поставен на изкуствено дишане, защото част от диафрагмата му била парализирана вследствие на нападението срещу него.

Така през 2010 година за първи път член от кралското семейство в Саудитска Арабия завел дело в западен съд срещу друг член от кралската фамилия.

Според адвоката на Султан властите в Швейцария не проявили особен интерес към делото. "Не се направи нищо по казуса със Султан на летището. Кои са били пилотите? Какви са били полетните планове към момента на пристигане на арабите? Това отвличане е станало на територията на Швейцария и никой не проявява интерес да разбере какво в действителност се е случило", обяснява адвокатът.

През януари 2016 година Султан планирал посещение на баща си в Кайро, който също бил известен с критиките си към управлението на Саудитска Арабия. Тогава Султан получил предложение от консулството на Саудитска Арабия, в което на принца се предлагал антураж от 18 души, включително и личен лекар, медицински сестри и бодигард от САЩ и Европа, както и частен самолет, с който да осъществи посещението си.

Въпреки инцидента от 2003 година Султан приел предложението.

Двама от антуража на принца обясняват за по-нататъшното развитие на събитията. И двамата пожелали анонимност.

"Видяхме огромен самолет. На него пишеше кралство Саудитска Арабия. Това беше малко странно, защото на борда имаше голям екипаж, но всички бяха мъже", обясняват те.

Според разказа им самолетът се издигнал, а на мониторите пишело, че полетът е до Кайро. След два часа и половина обаче мониторите изгаснали. Тогава принцът спал в стаята си в самолета. Събудил се около час преди самолетът да кацне. Султан погледнал през прозореца и се притеснил.

Султан започнал да предупреждава пътниците, че самолетът каца в Саудитска Арабия и започнал да тропа по вратата на пилотската кабина, плачейки за помощ. Тогава човек от екипажа наредил на принца да остане на мястото си.

"Погледнахме през прозореца и видяхме как един куп хора с пушки през гърдите си заобикалят самолета", продължава разказа си човекът от антуража на Султан.

Войниците и екипажът на самолета извели принца от самолета. В този момент Султан крещял на приближените си да се обадят незабавно в посолството на САЩ.

Всички от антуража на принца били закарани в къща с въоръжена охрана. Останалите пътници в самолета недоумявали какво се случва. По-късно станало ясно, че всичките пътници били задържани и отведени в хотел, където престояли 3 дни без паспорти или телефони. После били пуснати да продължат към дестинацията си.

Преди да продължат пътуването си човек от властите в Саудитска Арабия се извинил за създаденото неудобство. Той казал "бяхте на грешното място в грешното време". Хората обаче отговорили, че това не е било просто неудобство - те били отвлечени и държани против волята си в чужда държава.

От тогава новини от принц Султан няма. Човекът от антуража на принца изпратил писмо до правителството в страната с въпрос какво се случва с принца, но от там отказали да коментират въпроса. 

Само един от четирите принцове от Саудитска Арабия към момента се намира в Европа. Това е принц Халид бин Фархан, който живее в Германия. Той също е отправял упреци по адрес на управата в арабската страна. 

Принц Халид се притеснява, че той също ще бъде отвлечен и върнат насила в Саудитска Арабия. 

"В Европа имаше четирима от кралското семейство. Критикувахме семейството и управлението на страната. Трима вече бяха отвлечени. Останах само аз", обяснява Халид. 

На въпроса дали предполага, че той ще е следващата жертва на отвличане Халид обяснява: "Аз съм сигурен. Убеден съм от много време, че ще ме отвлекат. Ако можеха да го направят, до сега вече щеше да е факт. Аз съм доста предпазлив, но все пак това е добра цена за моята свобода", сподели последният принц на Саудитска Арабия, намиращ се на свобода в Европа.