Буда Най-високата статуя на Буда в света ще се извиси през 2008 година в местността Кушинагар, в източния индийски щат Уттар-Прадеш.

152-метровата фигура, изработена от специална сплав бронз, алуминий и никел, е разположена в местността, където Буда достига до Паранирвана, състоянието водещо до нирвана.

Тази статуя се явява част от грандиозен проект на стойност 300 млн. долара, осъществен от световната будистка благотворителна организация “Фонд за съхранение традициите на Махаяна”. На площ повече от 350 кв. метра ще бъде изграден парк с фонтани, храмове, павилиони за медитации и изложби, музей, библиотека, аудиовизуален театър, болница и хотел.

Първоначално комплексът е трябвало да се изгради в местността Буда Гая в централната част на щата Бихар. Там преди 2.5 хиляди години принц Сидхарта Гаутама достига просветление, след което става Буда – “просветен в знанието”, “намерил истинския път”.

Според Далай лама ХІV, промяната на мястото е свързано с бюрократични проблеми, създадени от местната администрация, която не успяла да отдели навреме земя за строителство. Новото място обаче също е подходящо, защото то се явява една от четирите свещени за будистите местности. Те вярват, че именно тук ще се появи новият пети Буда.

Според будисткото учение, в момента е времето на четвъртия Буда – Буда Шакямуни. Петият ще стане Буда Майтрея, което в превод означава “всеобща любов”.