На властите в Саудитска Арабия доброволно се е предал Акил ал Мутейри - един от най-издирваните в „Списък - 85" на Интерпол терористи.

Мутейри е саудитец, но последните години е прекарал в Ирак. Заради участието му в мрежата на терористичната организация „Ал Кайда" той попада в списъка на издирваните топтерористи.

За доброволното му предаване съобщават медии в саудитска арабия, като се позовават на пресцентъра на вътрешното министерство и уверяват, че му е било указано необходимото съдействие.

В родината си обаче Мутейри ще бъде съден според законодателството, но като се вземе под внимание смекчаващото вината обстоятелство - доброволното му предаване на властите.

Ал Мутейри е четвъртият поред доброволно предал се на правосъдието.
Списъкът от 85 лица е съставен от Саудитска Арабия през 2009 година и предаден на Интерпол. Освен доброволно предалите се, още двама са били убити и двата са задържани.

Към всички 83 граждани на Саудитска Арабия и 2-ма граждани на Йемен, могат да се предявят обвинение за подготовка на терористични нападения, атентати и диверсии.

Припомняме, след не успелия атентат по Коледа срещу самолет, пътуващ за САЩ, някои арабски страни, сред тях и Саудитска Арабия, засилиха мерките срещу терористични групи, които се укриват на територията им.
Акциите на властите се активизираха след като стана ясно, че „Ал Кайда" се е установила трайно в Йемен.