Около ¾ от производството на въглища в САЩ сега е по-скъпо от слънчевата и вятърна енергия при захранването на американските домакинства с електричество, пише "Гардиън", позовавайки се на ново проучване.

Дори и без голяма промяна в политиката, ние ще продължаваме да виждаме доста бързо прекратяване използването на въглища, обяви съавторът на доклада Майк О'Бойл за компанията Energy Innovation, която анализира използването на възобновяеми източници.

Нашите анализи показват, че ние можем много по-бързо да заменим въглищата с вятърна и слънчева енергия, каза той.

Авторите на изследването са използвали обществена информация и финансови данни от американската Агенция за енергийна информация (EIA). Те са отчели разходите за производство на енергия от централите на въглища в сравнение с вятърните и слънчеви варианти в радиус 35 мили. Те са установили, че 211 гигавата от капацитета на въглищните електроцентрали в САЩ, 74% общо от въглища, произвеждат по-скъпо електричество в сравнение със слънчевата и вятърната енергия.

До 2025 г. картината ще стане още по-ясна, почти цялата система за производство на електричество от въглища няма да може да се конкурира в сравнение с вятърната и слънчевата енергия, която ще използва и по-нови вятърни турбини и соларни панели.

Според Майк О'Бойл има огромен потенциал вятърната и слънчевата енергия да заменят въглищата, докато в същото време спестят парите на хората.

Централите на въглища се оскъпяват заради растящите разходи за поддръжка и въвеждането на изисквания за контрол над замърсяването. В същото време разходите за производство на вятърна и слънчева енергия падат заради подобряването на технологията.

Сега възобновяемите източници представляват 17% от произвежданата в САЩ електроенергия.

Компаниите, използващи изкопаеми горива, продължават да получават сериозна подкрепа от държавата. Наскоро изнесено проучване на правозащитни организации е установило, че 33 световни банки са отпуснали 1,9 трилиона долара на петролни, газови и въгледобивни компании от Парижкото споразумение за климата от 2015 г.