В понеделник президентите на Русия и Сирия обсъдиха въпроса за политическото урегулиране на ситуацията в арабската страна, а също така подготовката за провеждането на конгрес на сирийски групи.

Разговорът се проведе по време на изненадващо работно посещение на Башар Асад в Сочи, информира ТАСС.

Кремъл съобщи причината за визитата на Асад в Русия

Кремъл съобщи причината за визитата на Асад в Русия

За втори път Асад посети Русия от започналата в Сирия война

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков визитата на Асад е продължила четири часа.

Владимир Путин също представи Башар Асад на ръководството на военното министерство и на Генералния щаб на ВС на Русия.

Руският лидер припомни, че на 22 ноември ще проведе среща в Сочи с президента на Турция Реджеп Ердоган и иранския държавен глава Хасан Рохани.

Путин допълни, че активно работят и с други държави, включително Ирак, САЩ, Египет, Саудитска Арабия и Йордания.

С тези партньори съм в постоянен контакт, поясни руският лидер.

Главният въпрос след разгрома на терористите е мирното политическо урегулиране, дългосрочното урегулиране на ситуацията в Сирия, каза още той и поясни, че процесът от Астана е помогнал за създаването на зони за деескалация.

По време на разговора президентът на Русия също така поздрави сирийския си колега "с резултатите на Сирия в борбата с терористичните формирования". Той увери, че не са далеч от пълна победа над тероризма.

Но що се касае до нашата съвместна работа в борбата с терористите на територията на Сирия, тази военна операция действително завършва, изтъкна Путин.

От своя страна президентът на Сирия отчете големия успех на бойното поле и в политически план.

Много райони в Сирия са освободени от терористи и в тези райони могат да се върнат сирийците, подчерта Асад и обяви, че операцията е позволила да се пристъпи към политическото урегулиране на ситуацията в Сирия.

Сирийският лидер наблегна, че Дамаск е разчитал на Русия за предотвратяване намесата на външни играчи в политическия процес.

Асад благодари на Путин от името на сирийците за помощта в запазването на териториалната цялост и независимост на страната.

За последно Путин и Асад се срещнаха на 20 октомври 2015 г. в Москва - няколко седмици след като Русия започна военна операция в Сирия.

Междувременно шефът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов заяви, че активната част от операциите в Сирия "приключва".

"Активната фаза от военните операции в Сирия приключва. Въпреки факта, че има неразрешени проблеми, тази фаза достигна до логичен завършек", изтъкна той, цитиран от АФП.