Изписаха британския премиер Борис Джонсън от болницата, съобщава "Ройтерс". Той ще продължи да се възстановява от коронавируса в резиденцията си "Чекърс".

"Не мога да им благодаря достатъчно. Дължа им живота си", каза Джонсън за служителите на британската национална здравна служба в болницата, в първи коментар след като бе преместен в редовно отделение.

От неговия офис на Даунинг Стрийт заявиха, че Джонсън "продължава да постига много добър напредък". В негово отсъствие външният министър Доминик Рааб го замества.

Правителството му е под натиска да обясни защо смъртният брой нараства толкова бързо.

Великобритания отчита два дни подред смъртността на болниците, нарастваща с повече от 900 души.

Борис Джонсън продължава да се подобрява

Борис Джонсън продължава да се подобрява

Това потвърдиха от кабинета му

Британското правителство трябваше да защити отговора си, което включваше провеждане на много по-малко тестове, отколкото в някои други европейски страни, и поръчване на блокиране, което дойде сравнително късно. Министрите също се противопоставиха на извиненията за недостиг на предпазни средства за болничния персонал.

Припомняме, че 55-годишният Джонсън беше откаран в болницата на Сейнт Томас в центъра на Лондон на 5 април, със симптоми на коронавирус. На 6 април той бе преместен в интензивно лечение, където остана до 9 април.

В знак на тежестта на спешната ситуация кралица Елизабет направи второто си изявление пред нацията, в което заяви, че "коронавирусът няма да ни надвие".

Борис Джонсън поне два месеца няма да може да е премиер

Борис Джонсън поне два месеца няма да може да е премиер

Състоянието на премиера е стабилно