Тежко ранената при покушение в Тусон конгресмен Габриел Гифърдс беше изписана от болницата, предаде „Франс Прес". Тя беше ранена в главата, след като психично болният Джаред Лий Локнър откри огън в магазин, посетен от нея. Тогава загинаха шестима души, сред които имаше 9-годишно дете и федерален съдия.

Лекарите коментираха, че мозъчната дейност и физическата форма на Гифърдс са се подобрили значително и вече няма нужда да бъде в болница. Според медиците, в дома си нейното възстановяване ще се ускори.

Лекарите се опасяваха, че куршумът е повредил сериозно мозъка на Гифърдс, вследствие на което тя може да загуби жизненоважни функции. Тези опасения не се потвърдиха и след серия операции на мозъка състоянието на Габриел започна да се подобрява. През януари Гифърдс беше преместена в рехабилитационния център в Хюстън.

Габриел Гифърдс е съпруга на командира на совалката "Индевър" Марк Кели. Тя присъства на изстрелването на кораба в края на април тази година.

Съдиите обявиха през май, че стрелецът Джаред Лий Локнър не може да бъде съден, тъй като е болен от шизофрения. В момента той е в болница, където го лекуват. Лекарите ще трябва да преценят след лечението му дали той може в бъдеще да се яви на процес.