Парламентът на Израел прокара на първо четене спорен законопроект, който принуждава неправителствените организации (НПО) да декларират официално пред властите, когато са финансирани от чуждестранни правителства, съобщава „Франс прес”.

Предложението, което е критикувано, защото ще насърчи лова на вещици срещу организации, които се борят в защита правата на палестинците, беше прокарано от 50 депутати срещу 43 след разгорещен дебат.

За да се превърне в закон, законопроектът трябва да мине на още две четения в парламента (Кнесет).

Той е предложен от правосъдния министър на Израел Айелет Шакед. По думите й законопроектът ще разшири прозрачността и ще помогне на правителството в борбата срещу чуждестранна намеса и опити за уронване на легитимността на държавата Израел. Тя добави, че предложението не е насочено специално към някои неправителствени организации.

Премиерът Бенямин Нетаняху също изрази подкрепата си за закона.

Текстът не се отнася специално за левите организации, но те очакват да бъдат най-засегнати, тъй като десните НПО-та, такива като тези, които подкрепят окупацията на Израел в Западния бряг, са склонни да разчитат на частни дарения, предимно в САЩ.

Няколко леви израелски НПО-та получават голям процент от финансирането си от чужбина, включително от европейски правителства.

Тези организации, които получават повече от половината от финансирането си от чуждестранни правителства, ще трябва да декларират всичко официално.

Беше отхвърлено предложение на израелския кабинет служителите на неправителствени организации да носят специални значки, които да показват, че работодателите им са финансирани от чужбина.

Преди няколко години беше прокаран подобен закон в Русия.