Министрите на отбраната на Израел и Гърция подчертаха в петък значението на поддържането на силни съюзи за справяне с глобалните и регионални заплахи, като посочиха предизвикателства като войната в Украйна и продължаващото напрежение в източното Средиземноморие, пише Times of Israel.

"Светът се променя", каза министърът на отбраната Бени Ганц след среща в Атина с гръцкия си колега Николас Панайотопулос. "Последиците от войната в Украйна кървят през националните граници. Политиката на екстремизма и тероризма оказва влияние върху страни по целия свят".

Той цитира ядрената програма на Иран и използването на ирански дронове от руските сили в Украйна като доказателство, че предполагаемата агресия на Ислямската република "продължава да бъде сериозна заплаха за региона и за света".

"Ясно е, че глобалните заплахи, които виждаме днес, са просто семената за предизвикателствата, които ще се развиват и ще растат в бъдеще, оказвайки влияние върху националната сигурност, хранителните доставки, имиграцията, енергийните ресурси", каза Ганц.

Миналия месец Ганц посети турската столица Анкара, като стана първият висш служител на израелската отбрана от повече от десетилетие, който направи това и сигнализира за възможно възобновяване на отбранителните връзки с Турция.

Израел и Турция някога бяха близки регионални съюзници, но отношенията ставаха все по-обтегнати при турския президент Реджеп Ердоган, който е открит критик на политиката на Израел спрямо палестинците.

Гърция традиционно поддържа добри отношения както с Израел, така и с арабските нации в Близкия изток и се стреми да укрепи съюзите на фона на повишеното напрежение със съседна Турция.

"Пред лицето на глобалните промени, наш дълг е да гарантираме, че нашите съюзи... остават силни и постоянни", каза Ганц в Атина, добавяйки, че е в общ интерес на Гърция и Израел да осигурят стабилност в източното Средиземноморие и Средния регион Изток.

Гърция и Турция и двете членки на НАТО, са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, но отношенията се влошиха значително през последните години, особено по отношение на морските граници в източното Средиземноморие. Високопоставени турски служители, включително Ердоган, отправиха слабо завоалирани заплахи за нахлуване.

"Агресивният ревизионизъм е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се сблъскаме в нашия регион, и представлява сериозен риск за базирания на правила международен ред", каза Панайотопулос, гръцкият министър на отбраната, цитирайки по-специално инвазията на Русия в Украйна.

По време на срещата им в петък Панайотопулос каза, че той и Ганц са потвърдили "нашата обща цел и желание за разширяване на стратегическото отбранително партньорство между Гърция и Израел".

Двете страни редовно провеждат съвместни военни учения и обучение, а Гърция наскоро започна операции в нов международен център за обучение на пилоти, създаден в партньорство с Израел.

"Ние сме решени да поддържаме тази непрекъснато нарастваща инерция и също така да обогатим нашето индустриално сътрудничество в областта на отбраната", каза Панайотопулос.

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Правели се планове за унищожение и разпад на ислямската република