Израелският външен министър Габи Ашкенази призова страните от Латинска Америка да забранят ливанското движение "Хизбула" по време на среща с посланици от региона, предаде Middle East Monitor.

"Тероризмът засяга всички страни и ние трябва да се борим срещу него взаимно", каза Ашкенази. "Най-добрият начин да направите това са санкции срещу "Хизбула", цитира той от Ерусалимската поща.

Външният министър посочи латиноамериканските посланици: "Някои от вашите страни вече страдат от тази организация. Има къде да променим това и да забраним Хизбула. Ще го оценим, ако видим напредък със страните от Латинска Америка по този въпрос. "

Хизбула се описва като основно присъствие в Южна Америка, по-специално в Бразилия, Аржентина, Парагвай и Венецуела, като последната няма дипломатически връзки с Израел и също е близка с Иран. В момента движението е забранено в Аржентина, Колумбия, Хондурас и Гватемала.

Ашкенази също коментира огромната експлозия в Бейрут предния ден, като направи разграничение между Хизбула и ливанския народ и обясни защо правителството му е предложило хуманитарна помощ на Ливан чрез трети страни.

Престрелка между "Хизбула" и Израел

Престрелка между "Хизбула" и Израел

Клетка на "Хизбула" се е опитала да премине границата

Според статия на Los Angeles Times в началото на тази година, някои експерти смятат, че присъствието и заплахата от "Хизбула" в Латинска Америка е преувеличена, поради липсата на организирана структура в Южна Америка.

Въпреки това, организацията може да се занимава с "трафик на наркотици или пране на пари".

В статия вчера се спекулира, че "Хизбула" стои зад скорошния скок на наркотрафика в Близкия изток и Европа, въпреки че движението официално отрича пряко участие.