Израел започна да излиза постепенно от третата национална блокада за ограничаване на разпространението на коронавируса в 07,00 часа сутринта, пише "Таймс ъв Израел".

Първоначално ограниченията трябваше да бъдат отменени частично в петък, след като бяха въведени преди повече от месец, но правителството реши в четвъртък вечерта да ги удължи до неделя. По време на дългото правителствено заседание е имало голям спор между премиера Бенямин Нетаняху и военния министър Бени Ганц.

Нов израелски медикамент лекува тежки случаи на COVID-19 до 5 дни

Нов израелски медикамент лекува тежки случаи на COVID-19 до 5 дни

Всички 30 пациенти са се възстановили - 29 от тях в рамките на три-пет дни

От тази сутрин се отменят ограниченията израелците да не се отдалечават от домовете си в радиус повече от 1000 метра, националните паркове, резервати и културните обекти подновяват работа, фризьорските и козметични салони също отварят, както и някои други бизнеси.

Не е постигнато споразумение за отваряне на детските градини и началните училища. Решение ще бъде взето след отделни разговори между министерствата на образованието и здравеопазването.

Правителството се очаква тази вечер да удължи дистанционното обучение с 48 часа до вторник.

Границите на Израел остават затворени до 7 февруари

Границите на Израел остават затворени до 7 февруари

При нужда български граждани може да се получат съвместни действия от посолството

Междувременно летище "Бен Гурион" ще остане затворено до 20 февруари. Международното летище е затворено от 25 януари, като се допускат само товарни самолети, тъй като властите искат да предотвратят внасяне на някои опасни щамове на коронавируса.

Според данни, представени от новинарския сайт Ynet, третата блокада в Израел изглежда е била най-малко ефективна от началото на пандемията.

Само седем пациенти в тежко състояние е имало в началото на първата блокада през март и 101 в края й два месеца по-късно. По време на втората от септември е имало 569 тежки случая, а в края й - 647. Сега в края на третата блокада има 949 тежки случая.

Данните също показват и процента на положителните проби. В началото на първата блокада процентът е бил 3,7% на сто, а в края - 1,7 на сто. В началото на втората блокада положителните тестове са представлявали 9,4%, а в края - 4,5 на сто. При третата блокада съответно 4,9% и 7,8%.

Израел удължи блокадата

Израел удължи блокадата

Въпреки масовата имунизация

Повече от 5000 са починалите от коронавирус в еврейската държава.

Близо 3,5 милиона израелци са получили първата доза от ваксината на Pfizer/BioNtech. Малко над 2 милиона са получили двете дози.

Финансовият министър Израел Кац заяви, че това ще е последната блокада.