Израел нанесе най-мащабните дневни бомбардировки в Ивицата Газа от военната операция през 2014 г., пише "Аарец".

Армията на еврейската държава обяви, че целите в Газа са поразени към днес по обяд след интензивни сблъсъци с екстремисти в Ивицата Газа. От палестинското здравно министерство съобщиха, че няма пострадали при атаката.

Израел удари Газа

Израел удари Газа

Напрежение в Близкия изток

Говорителят на въоръжените сили Ронен Манелис съобщи, че това е най-голямата дневна атака от военната операция преди четири години в Газа. Той добави, че са поразени 40 мишени на Хамас, включително и щаб на батальона Beit Lahia.

Малко след това десетки сирени за тревога бяха задействани в израелски селища до границата с Газа. Най-малко една ракета е паднала на поле, а друга е прихваната от противовъздушната система "Железен купол".

Но Израел увери, че не е заинтересован от ескалация.

Общо тази нощ от Ивицата Газа са изстреляни 31 ракети. Шест са прихванати от "Железен купол", а една е експлодирала до израелско селище. Няма пострадали.

Израелската армия обобщи, че атаката е в отговор не само на изстреляните ракети, но и на действията на Хамас до границата.

20-годишен палестинец почина днес от получените наранявания по време на гранични протести в петък. Общият брой на загиналите при демонстрациите е двама души.