Дипломати на Израел, САЩ и Русия се провели, тайните преговори за прекратяване на огъня и де-ескалация, определяйки и зоните в южната част на Сирия.

Три кръга консултации са проведени в столицата на Йордания, както и в една от европейските столици, заявява израелският вестник Haaretz, цитиран от ТАСС и позовавайки се на източници в Министерството на външните работи на Израел и неназован западни такива.

Според изданието, израелските дипломати са категорично против споразумението за зони на де-ескалация, защото представителите на Москва и Вашингтон, по тяхно мнение, не обърнали необходимото внимание на нарастващото влияние на Иран в региона.

Израел призовал Русия и Съединените щати да поискат оттеглянето от територията на Сирия, на иранските сили, бойците от "Хезболла" и шиитските милиции, лоялни на Техеран.

"Основната тема на разговорите беше желанието на Израел да запази споразумението за прекратяване на огъня на дългосрочна основа и да се определи степента на бъдещето на влиянието на Иран в Сирия в края на Гражданската война. Американците и руснаците бяха фокусирани върху нещо друго: премахването на "Ислямска държава" и бързото стабилизиране на ситуацията, - (според вестника) - Израел изрази загриженост, че Сирия може да се превърне в ракетна база и потенциална заплаха за него и Йордания от страна на Иран", коментира Haaretz.

Следва да се отбележи, че в разговорите в Аман присъстваха и представен Йордания, чиято позиция съвпада с Израел заради страх от заплахата от Техеран, допълва изданието.

"Когато няколко дни по-късно (8 юли), проект за споразумение е изпратен в Израел, в Йерусалим са шокирани да открият, че духа на документа е в противоречие с почти всички позиции, които Израел е представил на американците и руснаците", съобщава вестникът.

Достигнато е споразумение за осигуряване на примирие в южната част на Сирия по време на срещата на президентите на Русия и САЩ на 7 юли на срещата на върха на Г-20.

На 16 юли в Париж, израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че силно се противопоставя на Русия и САЩ за постигнатото примирие.