Израел успешно тества системата за противоракетна отбрана "Стрела" (Arrow-2), която е разработвана в сътрудничество със САЩ, обяви говорител на израелското военно министерство, цитиран от "Аарец".

Израел бомбардира позиции на Хамас

Израел бомбардира позиции на Хамас

Армията поясни, че ударите са ответна мярка заради пуснатите през последните дни балони

"Стрела" е част от многослойна система за противоракетна отбрана на Израел, от ракети с малък обсег до екзосферни балистични ракети.

"Израел е изправен пред далечни и близки предизвикателства и нашите технологични умения...обещават, че ние винаги ще бъдем една крачка пред нашите врагове и защитават Държавата Израел", обяви военният министър Бени Ганц.

Хамас с послание за Израел с изстрелване на ракети към Средиземно море

Хамас с послание за Израел с изстрелване на ракети към Средиземно море

Ракетите са "послание" към Израел да е наясно

"Съвместният тест със САЩ изразява приятелството и партньорството между нашите държави и и дълбокия ангажимент на САЩ към сигурността на израелските граждани. Ние ще продължим да работим заедно за укрепване на възможностите на системата за сигурност - по въздух, море, земя и в киберпространството", каза той.

Изпитанието е проведено в 23,45 часа местно време в сряда в израелски централен регион.

Arrow 2 и по-ново поколение система Arrow 3 са на върха на израелския щит, изграждан със САЩ.

Израел се надява да постигне близо 100% точност на системата за прихващане на ракети.

"Стрела" е сегмент от тристепенен израелски щит. Той включва успешно разгърнатия "Железен купол" ("Iron Dome"), който поразява ракети и мини с малък обсег на действие и "Прашката на Давид" ("David's Sling") със среден обсег на действие, и система Arrow-2.

САЩ и Израел развиват Arrow от 1988 година. "Стрела" е оперативна от януари 2017 г.