Израелската армия обяви, че е открила втори тунел през последните месеци, който навлиза в израелска територия от южната част на Ивицата Газа, цитирана от местни медии.

Тунелът, който ще бъде унищожен през следващите дни, е на 28 метра дълбочина. Той е разположен само на няколко километра от мястото, където беше открит и унищожен друг тунел миналият месец, допълват от армията.

Армията не съобщава конкретното място на двата тунела.

Израелската армия разглежда наземните и подземните терористични действия като нарушение на суверенитета на Израел и като заплаха за израелските граждани. „Хамас” са отговорни за това. Нашата работа е да ги локализираме и да ги унищожим, каза говорител на армията на еврейската държава.

Според говорителя тунелът е открит след използване на технологии, събиране на разузнавателна информация и инженерни дейности.

Тунелът е открит на територията на Газа – 100 метра от границата с Израел. Със съобщението на военните Израел за първи път потвърждава, че израелски войници са действали в Газа.

Според палестински източници тунелът се намира около Рафа.

Открихме и „неутрализирахме” тунел на „Хамас”, обяви Израел

Открихме и „неутрализирахме” тунел на „Хамас”, обяви Израел

В съобщение се уточнява, че тунелът е бил изграден

На 19 април израелската армия обяви, че е открила направен от бетон 2-километров тунел в южната част на Газа. Тел Авив обвини „Хамас”за тунела.

По време на войната през лятото на 2014 година Израел откри и унищожи най-малко 34 тунела – много от тях водеха към израелската територия.