Топ съд на Йордания разпусна клона на "Мюсюлмански братя" - транснационално ислямско движение. Информацията разпространява АФП, позовавайки се на официален представител.

Организацията не е успяла да "оправи нередностите с правния си статут".

"Вчера Касационният съд излезе с окончателно решение за разпускане на "Мюсюлмански братя"...след като не оправи нередностите с правния си статут в съответствие с йорданското законодателство", поясни източникът.

"Мюсюлмански братя", основана в Египет през 1928 г., е панислямско движение с благотворителни и политически крила.

Организацията е под натиск от години, особено от Арабската пролет през 2011 г. Обявена е за терористична организация в Египет и е забранена в няколко други държави.

От десетилетия Аман толерира политическото крило на групата, но от 2014 г. е незаконно, тъй като не е подновило разрешителното си в съответствие със закон за политическите партии от 2014 г. Клонът на "Мюсюлмански братя" в Йордания продължи да работи, но отношенията с държавата се влошиха още повече от 2015 г., когато правителството разреши друг клон - Асоциация мюсюлмански братя.

През април 2016 г. властите затвориха централата на движението в Аман и няколко регионални офиса. "Мюсюлмански братя" внесоха казуса в съда в опит да си върнат имуществото, но съдът постанови за разпускане на организацията.

От "Мюсюлмански братя" твърдят, че вече са получили разрешителни в съответствие със закони от 40-те и 50-те г. на миналия век. Групата ще обжалва решението от сряда.

Движението е забранено също в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други държави в региона, но се подкрепя от Турция и Катар.