Венецуелският диктатор Мадуро с лека ръка разпродава златните резерви на страната - в различни посоки. Следите водят към Уганда, ОАЕ и Турция. Ако разпродажбата продължи със същите темпове, до 2020 резервите ще свършат прогнозира Дойче веле.

От Дойче банк отказват да коментират размера на кредита, но все пак потвърждават, че Венецуела не обслужва отпуснатия преди пет години заем. По данни на Блумбърг, най-голямата германска банка е наложила запор на 20 тона венецуелско злато, а даденият кредит възлизал на 750 милиона долара.

Не за първи път венецуелският диктатор Николас Мадуро пропуска сроковете за обслужване на текущи кредити за сметка на златните резерви на страната. Така например през март Ситибанк оповести, че ще задържи злато на стойност 1,6 милиарда долара, тъй като Венецуела не изпълнява ангажиментите си.

Тотална разпродажба

Очевидно Мадуро методично разпродава златото, смята венецуелският опозиционен депутат Анхел Алварадо. Според него това се извършва тайно. Германският експерт за Венецуела Гюнтер Майхолд от Фондацията "Наука и политика" на свой ред допуска, че се извършва точно това. "Благородните метали са вид инвестиция, която бързо може да се обърне в пари в брой, заобикаляйки международната финансова системи", отбелязва той.

Предположенията на експертите се потвърждават и от наличните официални данни. Те сочат, че от 2014-а година насам златният резерв на Венецуела постоянно се топи и до началото на тази година е намалял наполовина. Една от причините несъмнено е в срива на цените на нефта през 2014-а, накарал Мадуро да разпродава златото на страната, за да поддържа мита за "Социализма на 21 век" и след загубата на основния си източник на доходи.

Икономическата ситуация във Венецуела обаче не се подобрява и това налага нови и нови продажби на злато. А на фона на наложените от САЩ санкции за венецуелския нефтен износ, разпродажбата на резервите изглежда е един от малкото останали източници на постъпления, предполага Алварадо.

100 тона по-малко

До 2011 Каракас съхраняваше златните резерви на страната в трезори по цял свят, преди президентът Уго Чавес да реши да ги изтегли обратно. Оттогава в чужбина са останали само около 60 тона злато, половината от което се намира в Русия, по данни на вестник "Тагесшпигел".

Същевременно има данни, че 15 тона от резерва са били прехвърлени в Обединените арабски емирства. А и другаде току се появяват сведения за прехвърляне на количества ценен метал - например в Уганда, където били открити 7,4 тона - очевидно внесени без знанието на местните митнически власти.

Значително количество венецуелско злато има също и в Турция - официално, за да бъде преработено в златни кюлчета. засега няма изгледи обаче това златя някога да се върне обратно във Венецуела. Разследване на испанския вестник "Ел Паис" показа, че през първите няколко месеца на 2018 година Турция е изнесла хранителни стоки за Венецуела за 61 милиона долара.

Кога ще се изчерпят ресурсите?

Продажбите гневят и Съединените щати, наложили санкции на правителството на Мадуро, за да му спрат източниците за финансиране. Санкциите обхващат също и търговията със злато. Венецуелската опозиция също е загрижена, тъй като сделките се извършват без знанието на избрания от народа парламент. Според опозиционния депутат Карлос Папарони, миналата година са били продадени цели 73 тона злато. Агенция Ройтерс пък цитира източници от венецуелската Централна банка, според които от началото на тази година са били продадени нови 30 тона злато.

Така излиза, че резервите са намалели с около 100 тона, което възлиза на около 4 милиарда долара. "Страх ме е, че накрая няма да остане нищо от нашите резерви", безпокои се Анхел Алварадо. Ако е права "Ройтерс", а държавата продължи да разпродава резервите си със същите темпове, те могат да свършат някъде в началото на 2020 година.