В Сиатъл, в района на хълма Капитолия (централната част на града), се появи "автономна зона", поне като такава я обявиха протестиращите срещу расизма. Шест градски квартала и парк временно попаднаха под контрола на демонстрантите, след като местните власти отстраниха полицията от района, за да намалят напрежението, пише ТАСС.

Районът на Капитолийския хълм е популярен сред местните младежи. Разполага с много арт пространства, барове и ресторанти.

Но наскоро по улиците му се появиха десетки палатки и бяха поставени бариери. Входът към територията на зоната е обозначен с надпис: "Влизате в свободния Капитолийски хълм". Друг знак гласи: "Вие напускате Съединените щати". Протестиращите окупираха сградата на местната полиция. В местен парк активисти засаждат овошки и зеленчуци.

Как започна всичко?

Протестите в Сиатъл, както и в много други градове в САЩ, започнаха в края на май заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Активистите на Black Lives Matter и техните привърженици излязоха по централните улици на града, където се сблъскаха с полиция и Националната гвардия няколко дни подред. На 6 юни кметът на демократите Джени Дъркан и шефката на градската полиция Кармен Бест обявиха мораториум върху правоприлагането на сълзотворен газ.

Въпреки това, на 8 юни полицията отново използва газ и друга специализирана техника, тъй като демонстрантите обградиха полицейското управление и започнаха да хвърлят бутилки, камъни и други предмети срещу органите на реда.

Поради използването на сълзотворен газ от полицията, въпреки забраната на властите, градската администрация получи много оплаквания за незаконните действия на служителите на реда. В резултат на това, следващия ден кметът реши да изтегли полицията от района на Капитолия Хил. 

"Това е тест за доверие и опит за деескалация", обясни Кармен Бест. След като полицията напусна, протестиращите издигнаха барикади около района и обявиха територията за "Автономна зона на Капитолийския хълм", съкратено CHAZ (Капитолийска автономна зона).

Какво става в зоната?

Повечето от посетилите я журналистите пишат, че районът е по-скоро като голям фестивал, където хората танцуват, пият и обсъждат политически въпроси. Посетителите на района могат да гледат образователни филми, да пробват различни кухни и да четат книги на афро-американски автори и представители на коренното население.

Градските служби все още работят в зоната, извозват боклука и са готови да потушават пожари. Полицията твърди, че също е готова да отговори на всички обаждания от тази територия.

Протестиращите в "автономията" обаче не са доволни от присъствието на служители на реда. В разговори с репортери те отбелязват, че целта им е да създадат общество, в което полицията вече няма да е необходима. Появата на правоохранителните органи завърши със сблъсъци.

Като предпазна мярка CHAZ позволява открито носене на огнестрелно оръжие, въпреки че това е забранено от градските власти поради извънредното положение.

Местният рапър Раз Симоне формира въоръжени отряди за самозащита в зоната, които трябва да охраняват барикадите на смени. Мнозина обаче го критикуваха заради прекомерната агресия, включително и самите протестиращи. Бе разпространено видео, в което рапърът, който често се появява пред камерите със своя АК-47, се отнася грубо с останалите жители на зоната и твърди, че е "новата полиция".

След превземането на районите властите съобщават за опити на местните групи да събират данъци от местния бизнес. 

Какво правят протестиращите?

На 9 юни блогът FreeCapitolHill на Medium отправи искания от протестиращите от Капитолийския хълм, призовавайки за пълното премахване на полицейското управление в Сиатъл и преразглеждането на наказателни дела за всички расови малцинства, които излежават присъди за престъпления с насилие.

Списъкът включва и икономически изисквания, сред които са: намаляване на цените на наемите на недвижими имоти, увеличаване на държавното финансиране за културни проекти и безплатно обучение в колежа за жителите на Вашингтон. Общо са изброени 30 различни изисквания. Активистите обещаха да поддържат контрола над "автономната зона", докато всички те не бъдат изпълнени. Протестиращите също обещаха да започнат дългосрочно окупиране на зоната и установяване на паралелна политическа власт в нея.

В градския съвет в Сиатъл имаше такива, които започнаха да защитават искания на активисти. Един от членовете, социалистът Кшама Савант, обяви "победа" срещу "милитаризираната полиция, политическото статукво и капиталистическата държава". Трима членове на съвета изразиха своята подкрепа за 50-процентно намаление на бюджета на местната полиция.

Няма конкретни политически лидери в "автономията", но в статия от 10 юни City Journal твърди, че бившият кандидат за кмет в Сиатъл Никита Оливър формира стратегия за територията.

Как правителството реагира на това?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече активистите в Сиатъл "вътрешни терористи", като нареди градът да бъде освободен незабавно. Въпреки това местните власти, които са демократи, не бързаха да прибягват до строги мерки.

"Ако те не могат да предприемат действия, тогава ние ще го направим. Няма да позволим на анархистите да окупират Сиатъл. Ако трябва да се намесим, ние ще се намесим", коментира Тръмп. 

От своя страна кметът Дъркан преди това заяви, че протестите в града са предимно мирни. Тя подчерта, че Тръмп не трябва да оценява действията на местните власти. Тя нарече противоконституционни призивите му за Националната гвардия в региона.

"Засега няма заплаха за населението. Ние приемаме ситуацията много сериозно", каза тя, като отбеляза, че властите в Сиатъл са в постоянен контакт с населението и бизнеса на града. "Това не е въоръжено превземане или военна хунта". По-скоро е "съседска вечеринка. Не искаме да създаваме нови горещи точки", каза Дъркан.

Зоната просъществува ли в града?

Очевидно не. Първоначално Дъркан изведе полицията , за да се опита да говори мирно с протестиращите, но никога не се споменаваше запазване на територията под техен контрол. Повече от две седмици след окупацията на Капитолийския хълм градските власти коренно промениха реториката си. Това бе улеснено от няколко сериозни инцидента.

Полицията съобщи през уикенда на 20-21 юни, че в "автономната зона" е имало няколко инцидента със стрелба. Първият от тях е в събота. Ранени са двама души, които доброволци откараха в болница с личен транспорт. В резултат на това единият от тях, 19-годишен почина, а другият, 33-годишен е хоспитализиран в тежко състояние. Пристигналите на място служители на реда не можаха да влязат в зоната. Агресивна тълпа отказа да пусне полицията, като каза, че ранените вече са предадени на лекари.

На следващия ден CHAZ отново откри огън. Този път е ранен 17-годишен, който също е откаран в болницата с личен автомобил, по-късно младежът отказва да сътрудничи на полицията. Правоприлагащите органи засега не успяват да арестуват никого от участващите в двата инцидента.

След като научи за тези случаи, кметът на Дъркан обяви премахването на "автономната зона" и връщането на полицията в изоставения участък. "Ситуацията засегна сериозно бизнеса, жителите и обществото", каза тя.

Дуркан също обеща, че протести все още могат да се провеждат в района, но само през деня. Според СиЕнЕн, към 25 юни повечето протестиращи вече са напуснали окупираната територия.

Сиатъл гони протестиращи след убийства

Сиатъл гони протестиращи след убийства

Протестът в началото бе на движението "Black Lives Matter"