Вашингтон и Киев обвиняват Русия в геноцид в Украйна, но крайното военно престъпление има строга правна дефиниция и рядко се доказва в съда, тъй като е закрепено в хуманитарното право след Холокоста, пише The Jerusalem Post.

Какво е геноцид?

Конвенцията за геноцид от 1948 г. определя геноцида като престъпления, извършени "с намерение да унищожат, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група като такава".

Три случая досега са достигнали прага на международните съдилища: избиването от камбоджанските червени кхмери на малцинството Чам и виетнамци през 70-те години на миналия век, които бяха сред около 1,7 милиона убити; масовото убийство на тутси в Руанда през 1994 г. - 800 000 мъртви; и клането в Сребреница през 1995 г. на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Босна.

Престъпните деяния, включващи геноцид, включват убийство на членове на групата, причиняване на тежки телесни или психически наранявания, създаване на условия, предназначени да ги унищожат, предотвратяване на раждания или насилствено прехвърляне на деца в други групи.

Какво трябва да направят прокурорите?

За да установят геноцид, прокурорите трябва първо да покажат, че жертвите са били част от отделна национална, етническа, расова или религиозна група. Това изключва групи, насочени към политически убеждения.

Геноцидът е по-труден за показване от други нарушения на международното хуманитарно право, като военни престъпления и престъпления срещу човечеството, тъй като се изискват доказателства за конкретни намерения.

"Геноцидът е трудно доказуемо престъпление. Трябва да се изнесе много на масата", каза Мелани О'Брайън, президент на Международната асоциация на изследователите на геноцида. Тя цитира комбинираното изискване за показване на намерение, насочване към защитена група и престъпления като убийства или насилствено отнемане на деца.

Международният наказателен съд започна разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна през февруари. Освен това има юрисдикция по отношение на геноцида.

Украинските прокурори, които вече разследват предполагаеми руски престъпления след анексирането на Крим през 2014 г., заявиха, че са идентифицирали хиляди потенциални военни престъпления от руски сили от 24 февруари и са съставили списък със стотици заподозрени.

Минали случаи

Международният наказателен трибунал за Руанда осъди десетки висши служители, всички от които хуту, за геноцид срещу тутси.

Когато бившият кмет на Руанда Жан-Пол Акайесу бе признат за виновен за престъплението през 1998 г., съдът стана първият международен трибунал, който тълкува определението за геноцид, изложено в Конвенцията за геноцида от 1948 г.

През 2018 г. хибриден трибунал между ООН и Камбоджа призна двама лидери на камбоджанските Червени кхмери за виновни за геноцид след години на дебат дали "Полетата на убийства" представляват геноцид. Съдиите постановиха, че Червените кхмери имат политика срещу Чам и виетнамци, за да създадат "атеистично и хомогенно общество".

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди няколко ключови фигури за геноцид за ролята им в убийствата в Сребреница по време на Балканските войни през 90-те години на миналия век. Сред тях са военновременният военен командир на босненските сърби Ратко Младич и политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич. Бившият югославски президент Слободан Милошевич почина в ареста преди да приключи процеса срещу него за геноцид.