Долната камара на калифорнийския законодателен орган се извини за дискриминирането на американците от японски произход и за оказвана помощ на правителството на САЩ за изпращането им в концентрационни лагери по време на Втората световна война, съобщават японски медии.

Парламентът единодушно прокара резолюция в присъствието на няколко американци от японски произход, които са били жертва на налаганите от САЩ мерки преди повече от 75 г. След гласуването законодателите се събраха пред входа на камарата и прегънаха и се ръкуваха с жертвите. В резолюцията се казва, че се "извиняват на всички американци от японски произход за действията им в миналото в подкрепа на несправедливо изключване, изгонване и задържане".

През 1988 г. федералното правителство на САЩ предложи извинение и компенсация на задържаните американци от японски произход по време на Втората световна война.

В Закона за гражданските свободи от 1988 г., подписан от тогавашния президент Роналд Рейгън, се казва, че заповедта за задържането на американци от японски произход е вследствие на "расови предразсъдъци, военновременна истерия и провал на политическото лидерство".

Една от жертвите, която е на 96-годишна възраст коментира, че младите трябва да знаят за 120 000-те американци от японски произход, които бяха изпратени в концентрационни лагери, защото американското правителство се е опасявало, че ще застанат на страната на Япония.

Калифорния е щатът с най-голямо население на американци с японски произход в САЩ - около 430 000 души.