Камарата на представителите (долната карара на американският Конгрес) в петък прие законодателни промени, които ще декриминализират марихуаната, предаде NY times.

Те ще премахнат и издаването на присъдите, свързани с марихуана на федерално ниво.

Демократите се опитваха десетилетия да променят политиките за борба с наркотиците, които непропорционално засягат общности с традиционно ниски доходи.

Джери Надлър, демократ от Ню Йорк и председател на Съдебната комисия заяви, че досегашната политика трайно е поставяла етиката "втора класа хора" на тези общности.

Гласуването завърши с 228 гласа "за" срещу 164 гласа "против" . Законопроектът ще премахне марихуаната от Закона за контролираните вещества, ако бъде окончателно одобрен.

Аризона, Ню Джърси и Южна Дакота легализираха марихуаната за развлечение

Аризона, Ню Джърси и Южна Дакота легализираха марихуаната за развлечение

В Южна Дакота я легализираха и за медицинска употреба

Той ще разреши 5-процентен данък върху марихуаната, с който ще финансират програми за безвъзмездна помощ за малкия бизнес в помощ на най-засегнатите от криминализирането на марихуаната.

Засега обаче гласуването на мерките е почти сигурно обречено в ръководения от републиканците Сенат, където лидерите на тази партия го отхвърлиха като отвличане на вниманието от работата по приемане на облекчение за коронавирус.

Мичиган и Северна Дакота гласуват за легализиране на марихуаната за развлечение

Мичиган и Северна Дакота гласуват за легализиране на марихуаната за развлечение

Ако инициативата бъде одобрена, те ще се превърнат в първите щати от Средния Запад

Припомняме, че през ноември, щатите Аризона, Ню Джърси, Мичиган и Дакота гласуваха за легализиране на марихуаната за развлечение.

Към момента 11 щата са легализирали марихуаната.